maanantai 1. elokuuta 2016

OIKEUSJÄRJESTELMÄÄN UUDISTUKSIA

SUOMEN OIKEUSLAITOS  TARVITSEE UUDISTUKSIA

Liian usein ja aivan tavallisissa asioissa normaali kansalainen saa ns. väärän tuomion asiassaan joutuessaan syystä tai toisesta oikeuteen, ja joskus tapahtuu jopa suoranaisia oikeusmurhia koska järjestelmä ei toimi kunnolla.

Esimerkkitapauksina ovat jutut, joissa kunnolliseen esitutkintaa ei ole kyettty panostamaan esimerkiksi liian vähien poliisin resursseitten takia, eli juttujen todistemateriaaleja ei ole tutkittu pohjia myöten tai todisteet, jotka ovat otettu jutun pohjaksi, ovat vajavaiset.

Jos jo alustava tutkinta on jollakin tapaa vajavainen, on yleensä lopputuloskin oikeudenkäynnistä vajavainen.

Suurin puute kolmiportaisessa oikeusjärjestelmässämme eli käräjäoikeus- hovioikeus- korkein oikeus - systeemissä on valitusteitten päättyminen liian aikaisin. Korkein oikeus ei ota kuin murto-osan jutuista, ja hovioikeuden jälkeen juttujen tie yleensä päättyy kuin seinään ja loppuu.

Kuitenkin esille on tullut tapauksia, joissa vasta kauan jälkikäteen on saatu uusia todisteita jonkun syyttömyydestä mutta todisteita on mahdotonta hyödyntää ilman oikeuskäsittelyä, jonne niitä ei enää saada.

Suomeen tulisi luoda ns. neljäs oikeusasteporras, joka ottaisi korkeimman oikeuden kieltäytessä vastaan selvästi uusintakäsittelyä kaipaavat jutut, ja tämä neljäs porras toimisi  jälkikäteen korjauksia tuomioihin suorittaen, suomeen tulisi luoda uusi rehabilitaatio-oikeusistuin hovin ja KKO::n välimaastoon.
Tähän istuimeen voisi kuka tahansa kansalainen toimittaa juttunsa uudet, kiistattomat todisteet tai näytön siitä, että edellinen tuomio oli selvästi väärä.

Nykyisin on käytäntö, jonka mukaan korkein oikeus ei ota ihmisten itsensä tekemiä valituksia käsittelyyn ja vaan hakemuksen tulee olla ammattilaisen eli asianajajan laatima. Rehabiltaatioistuimessa voitaisiin ottaa käyttöön sovellus, jossa päämies voi itse omalla alustavalla esittelyllä  hakea juttunsa uudelleen käsittelyä, ja asianajaja määrätään tekemään lopullinen työ.

edellisen lisäksi suomeen tarvitaan monen asiantuntijan jo kaipaama perustuslakituomioistuin valvomaan ja ratkomaan oikeusjärjestelmässä esiintyviä virheitä.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti