maanantai 1. elokuuta 2016

KOHTI KAKSOISTALOUSJÄRJESTELMÄÄ

KAPITALISMI JA KOMMUNISMI EPÄONNISTUIVAT,

koska ne edustivat kumpikin omaa ääripäätään. Toinen edusti tiukkaa yksityisomistukseen perustuvaa yhteiskuntaa ja toinen täyttä valtion monopolia. Totuutta olemme hakeneet noiden kahden välimaastosta, mutta tulokset ovat kovasti vaihdelleet vuosisatojen saatossa.

Kun tarkastellaan asiaa sivistyksellisestä näkökulmasta, sekä maailmantalouden että niin euroopan kuin suomenkin taloudessa tulisi saada aikaan ns. kolmannen vuosituhannen humanistinen yhteiskuntamalli,  eli yhteiskunnan koko kehittämisen lähtökohdaksi tulisi ottaa tavoite, jossa  taloudellinen kehitys ei määrittele yhteiskunnan sosiaalisen kehityksen suuntaa.

Markkinatalous on hyvä asia, kun se toimii terveesti ja oikeilla periaatteilla, mutta se ei voi ohjata ihmiskunnan sosiaalista kehitystä eikä toimia ohjurina humaaneille arvoille.

Sosiaalinen Edistyspuolue ajaa yhteiskuntamallia, joka koostuu kahdesta sisäkkäisestä , erillään olevasta mutta rinnakkain toimivasta talousjärjestelmästä: Yhteiskunnan sosiaalista kehitystä ohjaa ja perustarpeet tarjoaa yhteiskuntatalousjärjestelmä, jossa on kierrossa muuttumattomasti aina tietty sama määrä rahaa ja valuuttaa palvelujen ja elämän tason säilyttämiseksi, ja sen kanssa tietyillä sopimuksilla toimii kokonaan omana talousjärjestelmänään markkinatalousjärjestelmä.

Näiden kahden sisäkkäin olevan erillistalouden keskinäinen vuorovaikutus on laadittu siten, että liiketoimintaa ja liikevoittoa voi tehdä vapaasti markkinatalouden puolella, mutta se ei enää haittaa itse yhteiskunnan sosiaalista kehitystä. Markkinatalouden varat ja omaisuudet kiertävät omassa kierrossaan haittamatta yhteiskuntatalouden kehittymistä tai viemättä varoja yhteiskunnan kehityksestä.

Liiketalous tarjoaa edelleen omat työpaikkansa ja yhteiskuntatalous omansa kansalaisille ja siitä kumman palveluksessa toimii, voi vapaasti valita. Liiketalous saa etuisuuksia yhteiskuntataloudelta sitä vastaan, että se suorittaa tietyn määrän varoja yhteiskuntatalouden käyttöön. Järjestelyt hoidetaan rahastoinneilla ja vastaavilla  organisaatiojärjestelyillä.

Sosiaalinen Edistyspuolueen työryhmien pöydillä on nyt monta eri mallia kehitettävänä ja pohdittavana, millaista kehitysmallia eteenpäin lähdettään aikanaan viemään.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti