torstai 27. joulukuuta 2018

GCM - SIIRTOLAISSOPIMUS UUDESTAAN YK:N KÄSITTELYYN

YK on julkaissut uuden kansainvälisen siirtolaissopimuksen eli ns. GCM-sopimuksen, jonka joukko valtioita on alustavasti hyväksynyt suomi mukaanlukien marokossa hiljattain pidetyssä kansainvälisessä kokouksessa. Kaikki YK:n jäsenmaat eivät kuitenkaan ole sopimusta ratifioineet ja kuten vaikkapa Unkari ja Italia sekä naapurimme Eesti, ja voimakasta kritiikkiä asiassa on esittänyt esimerkiksi ranskan oppositio ja armeija.

Kyse ei ole mistään rutiinisopimuksesta eikä pikkuasiasta, sillä kyseinen sopimus alustavasti velvoittaa allekirjoittavat maat vapauttamaan siirtolaisuuden toteuttamista tavoilla, joiden valvominen ja kontrollointi sisältävät merkittäviä turvallisuuspolittisia kysymyksiä sekä myös valtioitten oman suvereniteetti siirtolaisuuden käsittelyssä voi joutua pahimmillaan kyseenalaiseksi.

Sopimuksessa on sovittu suurista kansainvälisistä periaatteista , ja annettu joitakin hyvinkin tarkkoja yksittäisiä  velvoitteita, kuten esimerkiksi siirtolaisen vapaudesta valita itse kohdemaansa mihin haluaa mennä tai hallitusten neuvotteluvelvollisuudesta keskenään vapaamman siirtolaisuuden toteuttamiseksi, mutta siinä ei ole toisaalla sovittu mistään tarkoista konkreettisista käytännön toimista eikä tavoista, millä sopimusta toteutettaisiin. On esimerkiksi olemassa konkreettinen riski, että valtio joutuu itse karsimaan omia lakejaan ja käytännössä luopumaan ainakin osasta itsemäärämisoikeutta tässä asiassa, koska sopimuksen nämä tietyt tarkasti yksilöidyt tavoitteet velvoitetaan täytettäväksi  halki koko sopimustekstin hyvin painokkaasti sitovalla, mutta yleisellä tavalla . Kun ei ole tarkemmin määritelty, miten yhteistoiminnan sisältöä toteutetaan, ja miltä  tarkalta juridiselta lähtöpohjalta kehittämistyötä tehdään ja neuvotellaan asioista, saattaa yksittäinen valtio joutua asetelmaan, jossa neuvottelukumppanit vaativat tai asettavat suorastaan ehdoksi keskinäisen asioinnin sujumisen takia maata muuttamaan omaa perustuslakiaan tai yleistä suverenitettiin nojaavaa lakisäännöstöään.
Sopimuksen yleinen luonne ja liian yleisluonteisesti määritellyt  suuremmat vaatimukset  jättävät auki  painostusmahdollisuuden yksittäistä valtiota ja sen lainsäädäntöä vastaan, vaikkei siihen olisi todellisuudessa mitään poliittista tarvetta tai edes moraalista oikeutusta.

Sosiaalinen Edistyspuolue haastatteli suomalaista EU-kriitikkoa  ja turkulaista vaikuttajaa Jouko Miettistä joka on julkisesti kritisoinut voimallisesti ja näkyvästi  vasta julkaistua GCM-sopimusta sekä vaatinut sen ratifioinnin hylkäämistä suomen tasavallan osalla. EDP:n johtoryhmä on ottanut kantaa asiaan joka on alempana, julkaisemme seuraavassa Jouko Miettisen haastattelun yhteenvedon hänen itsensä laatimana:

Jouko Miettinen, Eu- kriitikko Turku : GCM PÄHKINÄNKUORESSA

GCM on globaali aiesopimus, joka pyrkii edistämään maahanmuuttoa ja rajoittamaan itsenäisen valtioiden päätösvaltaa siinä.  Se sisältää 23 kohdan toimenpideohjelma.  Allekirjoittajat sitoutuvat ryhtyvänsä resurssiensa mukaan kiireellisiin toimenpiteisiin sen toteuttamiseksi omassa maassaan ja yhteistoimin globaalisti, toisiaan taloudellisesti ja teknisesti tukien.
GCM:n keskeiset argumentit ovat seuraavat, ne ovat sen heikoin kohta:
 1) Maahanmuutto on "Globaalia maailmaa määrittävä piirre". Kommentti: Ikään kuin luonnonlaki, eikä ihmisen aiheuttamaa.
 2) Maahanmuutto "Hyödyttää kaikkia osapuolia". Kommentti: GCM on taloudellisesti kestämätön ja aiheuttaa kaaosta ja epävakautta yhteiskunnissa.
 3) Maahanmuutto "Auttaa ympäristö- ja ilmastotavoitteiden saavuttamisessa". Kommentti: Kun tulijoiden elintaso nostetaan kohdemaiden tasolle, se päinvastoin lisää talouskasvua, ylikulutusta ja siten ympäristötuhoja, niitä meidänkin on hillittävä. Suomen ylikulutuspäivä oli 11.4.2018, mihin suuntaan se siirtyy?
 4) Maahanmuutto "On kaikkien oikeus maahanmuuton syystä riippumatta". Kommentti: Yllä mainittujen ongelmien aiheuttaminen ei voi olla kenenkään oikeus.
GCM keskittyy oireiden hoitoon.  Se vie suvereeneilta valtioilta resurssit puuttua maahanmuuton syihin, joita ovat suurvaltojen ja sotilasliittojen aiheuttamat sodat, ylikansoitus, globaalien yritysten ja rahoitusjärjestelmien riisto ja lähtömaiden ulko- ja sisäpoliittiset virheet mm. etninen sorto. Emme voi olla näiden virheiden viimeinen vastuunkantaja.  Kun ongelmaan on helpompi ratkaisu, ne jäävät hoitamatta ja seuraukset muiden kannettavaksi.
Kun perusteet ovat väärät, koko sopimukselta ja sen oikeutukselta putoaa pohja pois.  Kaikki mihin sopimus velvoittaa, voidaan tehdä ilman sitä. Ja varmasti siihen pääsee mukaan, kun on nähty mitä kaikkea hyvää se tuo tullessaan.
                                                                                       Jouko Miettinen.

Sosiaalisen Edistyspuolueen kannanotto asiaan 1.12. 2018:
Vapaamuotoinen kansalaisliike EDP ja sen johtoryhmä vaativat suomen hallitukselta GCM- sopimuksen ratifioinnin välitöntä jäädyttämistä ja palauttamista heti takaisin YK:n seuraavan yleiskokouksen  käsittelyyn, jossa suomen esityksestä esitetään asetettavaksi riippumaton asiantuntijatyöryhmä tarkistamaan ja muokkaamaan sopimuksen sisällön sellaiseksi, että sen mahdollinen uudelleen käyttöönotto huomioi ja kunnioittaa kaikkien suvereenien valtioitten omia lakeja. Sopimuksen käyttöönoton edellytykseksi tulee sopia jokaisen valtion oman siirtolaislain voimaisuus ja sopimuksen soveltaminen tulee tapahtua jokaisen valtion omia lakeja ja niiden loukkaamattomuutta korostaen ja kunnioittaen. Sopimuksen tavoitteet ja velvollisuudet tulee olla sopusoinnussa jokaisen allekirjoittajamaan toimintamahdollisuuksien kanssa. Valtioilla tulee olla mahdollisuus käyttää omaa veto-oikeutta tilanteissa, joissa sopimus muodostaa kestämättömän tilanteen sopimuksen toimeenpanossa. vastaavasti mainitulla valtiolla on oikeus esittää oma tulkintansa ja toteuttamistapansa sopimuksessa kansainväliselle yhteisölle.
On muodotettava pysyvä GCM-komissio YK:n alaisuuteen, joka valvoo sopimuksen toteuttamista globaalisaation oikean ja järkevän edun mukaisesti.
                                                                                                           Sosiaalisen Edistyspuolueen hallitus
                                                                                                           1.12.2018
                                                                                                        

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti