keskiviikko 21. helmikuuta 2018

SUOMEN TURVALLISUUSPOLITIIKAN TULEVAISUUS

POHJOISMAIDEN NEUVOSTOSTA UUSI TURVALLISUUSORGANISAATIO


Suomen  puolueettomuutta ja sotilallista liittoutumattomuutta kannattaa kaikkien merkittävien tutkimusten mukaan stabiilisti noin 60-70 % kansalaisista ja tämän pitäisi näkyä siten myös valtiojohdon ulkopoliittisissa linjauksissa, mutta tästä kansakunnan mielipiteestä huolimatta valtion turvallisuuspoliittiset linjaukset kallistuvat yhä enemmän länteen ja NATO-puolustusliiton suuntaan tehdyin isäntämaasopimuksin ja yhteistyösuunnitelmin. Suomen pitkäaikainen ja kansainvälisesti arvostettu ja tunnustettu puolueettomuuspolitiikka on joutunut kiusalliseen ja harmittavaa tilanteeseen, kun maamme joutuu tasapainoilemaan sekä idän että lännen etupiirien välissä ja samaan aikaan kansakunnan mielipide näkyy vain osin valtion puolueettomuspolitiikan hoidossa. Ristiriitaa on siis sekä suomen että ulkomaiden välisessä roolijaossa, että kansakunnan sisällä. Kansalaiset ovat hyväksyneet nykyisen ulkopoliittisen linjauksen, koska parempaakaan ei ole ollut tarjolla.

Kaikki hyväksyvät pohjoismaisen yhteisen puolueettoman puolustustoiminnan kehittämisen, mutta miksi ei haeta sille uusia toteuttamiskeinoja ja laajenneta tätä aluetta siten, että kaikki pohjoismaat voisivat sillä toimia riippumatta siitä, ovatko ne NATO-jäseniä vaiko ei?

Sosiaalisen Edistyspuolueen ulkopoliittisen jaoksen kokouksen hyväksymä näkökanta 1.2.2018 kokouksessaan on se, että suomen tulisi olla aloitteellinen ja lähteä kartoittamaan uusia toimintapoja pohjolan turvallisuuspoliittisten ratkaisujen löytämiseksi. Yksi tälläinen mahdollisuus löytää uusia linjauksia ja toimintapoja olisi hyödyntää jo olemassaolevia pohjoismaisia kaikkien tahojen hyväksymiä organisaatioita, joiden käyttö on ollut matalalla profiililla ja vähäisen hyötysuhteen alaisena. Pohjoismaiden Neuvosto, PN olisi eräs tälläinen kaikkien pohjoismaiden ja koko euroopan ja USA:n hyväksymä instituutio. Pohjoismaiden neuvosto käsittää joukon valiokuntia joissa työtä tehdään eri asioissa, mutta turvallisuuspoliittinen valiokunta siltä puuttuu.

Provosoimatta suurvaltoja tai mitenkään muuttamatta poliittista tasapainotilannetta, PN:n alaisuuteen voitaisiin perustaa ensiksi turvallisuuspoliittinen valiokunta, jonka alaisuuteen voitaisiin perustaa yhteispohjoismaiset turvallisuusjoukot, joihin jokainen pohjoismaa sijottaisi omia reserviläisjoukkojaan, ei siis Nato- joukkoja niissä maissa mitkä Natoon pohjolassa kuuluvat, ja näillä joukoilla ei olisi mitään tekemistä NATO:n toiminnan tai intressien kanssa.

Tälläinen ratkaisu avaisi ovet kaikille pohjoismaille tehdä puolueetonta, toisella tasolla liikkuvaa yhteistyötä pohjolan puolustamiseksi, ilman että suurvaltapolitiikka sitoo liikaa maiden käsiä.
Nämä sotilaalliset joukot pitäyisivät tiukasti erillään Nato:n toimista ja niitä käytettäisiin vain pohjolan rajojen puolustamiseen tarvittaessa.

Suomen täytyy lakata elämästä epävarmuuden aikaa ulkopolitiikassa tai lakata huojumasta milloin mihinkin ilmansuuntaan, ja sen tilalle täytyy tuoda kestävä ja vakaa ja uskottava yhteispohjoismainen puolueeton turvallisuuspolitiikka ja sotilasyhteistoiminta PN:n alaisuudessa.


                                                                  Sosiaalisen Edistyspuolueen
                                                                  Ulkopoliittinen Jaosto 1.2. 2018

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti